Ιουνίου 18, 2019

Τι αλλάζει στην φορολογία ακινήτων

Ιανουαρίου 08, 2019 0

Τα ακίνητα είναι για μια ακόμη χρονιά στο επίκεντρο της φορολογίας. Οι αναπροσαρμογές στις αντικειμενικές αξίες το καλοκαίρι του 2018 σε 4000 περιοχές ανά την Ελλάδα επηρεάζουν τους φόρους που αφορούν την ιδιοκτησία. Όσοι πολίτες σχεδιάζουν να αγοράσουν σπίτι μέσα στο 2019 θα κληθούν σε πολλές περιπτώσεις να πληρώσουν αυξημένο κόστος μεταβίβασης. Ο φόρος θα αυξηθεί σημαντικά στο 60% των περιοχών στις οποίες αναπροσαρμόστηκαν οι αντικειμενικές αξίες. Ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται σε 3% επί της αντικειμενικής αξίας του πωλούμενου ακινήτου και επιβαρύνει τον αγοραστή. Οι αγοραστές δεν πληρώνουν φόρο για την αγορά της πρώτης κατοικίας εάν η αντικειμενική αξία δεν ξεπερνά τα 250.000 ευρώ.

Αντίστοιχες αυξήσεις αλλά και μειώσεις θα υπάρξουν τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών , κληρονομιάς αλλά και στους υπόλοιπους φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα. Αναφερόμαστε  στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, το τεκμήριο κατοικίας, το ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται στις νεόδμητες κατοικίες, τα δημοτικά τέλη, το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο, τα πολεοδομικά πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτων κτισμάτων, τα πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής νέων αυθαιρέτων, τις εισφορές σε γη και χρήμα για την ένταξη ακινήτων στα σχέδια πόλεων.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως αναμένονται νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες  το 2019 και το 2020 στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Στόχος η εξίσωση της αντικειμενικής τιμής με την εμπορική αξία των ακινήτων.

Οι αυξήσεις αυτές θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και τον ΕΝΦΙΑ. Ο λογαριασμός με τις  νέες τιμές του φόρου από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών του 2018 θα σταλεί στους φορολογούμενους τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν το τρέχον έτος 5.408.827 φορολογούμενοι που έχουν περιουσία έως 200.000 ευρώ θα είναι μειωμένος από 2,72% έως 30%. Σε κάθε περίπτωση η μείωση της επιβάρυνσης δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Κατά τα λοιπά η κυβέρνηση έχει αναστείλει και για το τρέχον έτος την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Ο συγκεκριμένος φόρος κατά τις εκτιμήσεις των ειδικών θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στις αγοροπωλησίες ακινήτων χωρίς να αποφέρει σημαντικά έσοδα στα ταμεία του κράτους. Ο φόρος αυτός υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς μεταξύ του τιμήματος που αποκτήθηκε και της τιμής στην οποία πωλήθηκε.

Γιώργος Δημοσθένους

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.