Μαρτίου 23, 2018

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες η μεγάλη επετειακή εκδήλωση με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σ.Κούλογλου με στόχο να αναδειχθούν τα ιστορικά γεγονότα της ενσωμάτωσης και η πολιτιστική και γαστρονομική μας κληρονομιά/video

Σήμερα  στις 7 Μαρτίου του 2018, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, διοργανώνεται μια μεγάλη επετειακή εκδήλωση με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου. Η εκδήλωση έχει σκοπό να αναδείξει τα ιστορικά γεγονότα της ενσωμάτωσης, μέσω συζήτησης με τους Δημήτρη Γάκη, Βουλευτή Δωδεκανήσου, Φιλήμωνα Ζαννετίδη, Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Νικόλαο Παπαδόπουλο, Πρόεδρο Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων και Ευδοκία Βούβαλη από την Πολιτιστική Ομάδα «Αρχιπέλαγος», ενώ παράλληλα θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ «Το χρονικό της Ενσωμάτωσης».Εκτός αυτών, στην εκδήλωση, το κοινό των Βρυξελλών θα έχει την ευκαιρία να γευτεί τοπικές συνταγές και να παρακολουθήσει παραδοσιακούς χορούς από τα Δωδεκάνησα, με την συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Βρυξελλών, και των Γιώργου Παπαγιού στην λύρα, Βαγγέλη Ξεπαπαδάκη στο λαούτο και Νικόλαου Χασάπη στα κρουστά. Το κλίμα αυτής της μεγάλης εκδήλωσης μας μεταφέρει η δημοσιογράφος του ΔΗΡΑΣ Μ.Παπαζαχαρίου η οποία συμμετέχει στην ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες. Θα ακολουθήσουν περισσότερα ρεπορτάζ τις επόμενες ημέρες..

 
 Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει την προβολή ντοκιμαντέρ, γευσιγνωσία και παραδοσιακούς χορούς ενώ βέβαια θα προηγηθούν ομιλίες για την επέτειο της Ενσωμάτωσης. Μάλιστα, από την περιοχή μας και ειδικά τη Ρόδο θα μεταβεί εκεί αντιπροσωπεία.

Πιο συγκεκριμένα, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Yehudi Menuhin του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 6:30 το απόγευμα της Τετάρτης. 

Θα μιλήσουν:
Στέλιος ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ, Ευρωβουλευτής GUE/NGL
Δημήτρης ΓΑΚΗΣ, Βουλευτής Δωδεκανήσου
Φιλήμωνας ΖΑΝΝΕΤΙΔΗΣ, Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου
Νικόλαος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων
Ευδοκία ΒΟΥΒΑΛΗ, Πολιτιστική Ομάδα «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»
Θα ακολουθήσει η προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα «Το Χρονικό της Ενσωμάτωσης» και η εκδήλωση θα κλείσει με παραδοσιακούς χορούς και μουσικές από τα Δωδεκάνησα.

Συμμετέχουν:
ΛΥΚΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ Βρυξελλών
Γιώργος ΠΑΡΑΓΥΙΟΣ, Λύρα
Βαγγέλης ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΗΣ, Λαούτο
Νικόλαος ΧΑΣΑΠΗΣ, Κρουστά

ΛΥΚΕΙΟ  ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ  ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ
Το Λύκειο των Ελληνίδων Βρυξελλών το οποίο ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1992, κλείνει φέτος 24 χρόνια λειτουργίας και δυναμικής παρουσίας στην πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Το Λύκειο των Ελληνίδων, πολιτιστικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που κρατάει ζωντανή την ελληνική παράδοση στην πιο δυναμική της έκφραση, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Λυκείων και Λεσχών, ιδρύθηκε το 1911 από την πρωτοπόρο του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα, την πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφο Καλλιρόη Παρρέν. Σκοπός του είναι η μελέτη, επιστημονική καταγραφή, ενδυνάμωση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, μέσα στα πλαίσια της εθνικής μας ζωής· η εξύψωση της Eλληνίδας· η ηθική συμπαράσταση στη μητέρα και το παιδί και η ισότητα των φύλων. Το έργο του Λυκείου των Eλληνίδων στηρίζουν εκτός από τα Παραρτήματά του σε όλη την Ελλάδα, τα Γραφεία του στο εξωτερικό τα οποία διαπνέονται από τις ίδιες ιδέες, και επιτελούν έργο μεγάλης εθνικής σημασίας.

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.