Ιουνίου 20, 2018

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ -Εξώθηση χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων σε σύνταξη

Ιουλίου 12, 2017 0

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Θ. ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

1217/12.07.2016

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ την Υπουργό Εργασίας, Κοινων. Ασφάλισης και Κοινων. Αλληλεγγύης, κα Έφη Αχτσιόγλου

 

Θέμα: Εξώθηση χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων σε σύνταξη

Οι αυτοαπασχολούμενοι που έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο εργασιακό χρόνο των 35 ετών για συνταξιοδότηση, υποχρεούνται βάσει του νόμου 4387/2016 εφόσον εξακολουθούν να εργάζονται να καταβάλλουν τώρα στον ΕΦΚΑ πολλαπλάσια, πέραν του διπλασίου, ασφάλιστρα από όσα κατέβαλλαν στα Ταμεία τους. Η επιβάρυνση υπάρχει παρά την πρόβλεψη του ίδιου νόμου ότι όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης, με αίτησή τους μπορούν να καταβάλλουν, μειωμένη κατά το 50% ασφαλιστική εισφορά.

Πέραν του ότι αυτό είναι ηθικά απαράδεκτο, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα, δεδομένου ότι προτρέπει  σε συνταξιοδότηση αντί να προτρέπει προς περαιτέρω εργασία. Η ώθηση σε μαζική συνταξιοδότηση ατόμων που δύνανται και επιθυμούν να εργάζονται στην ελεύθερη αγορά, είναι βέβαιο ότι καταρχήν δημιουργεί ένα μεγάλο και αναίτιο οικονομικό βάρος στο δοκιμαζόμενο ασφαλιστικό σύστημα. Επιπλέον, λειτουργεί εκβιαστικά προς παραγωγικούς πολίτες οι οποίοι συμμετέχουν με όλες τους τις δυνάμεις σε ό,τι έχει απομείνει από την ελληνική οικονομία, συντηρώντας όχι μόνο τους εαυτούς τους αλλά και πολλές θέσεις μισθωτής εργασίας και μάλιστα σε μια εποχή ανυποχώρητης ανεργίας.

Είναι αδιανόητη η φιλοσοφία του νόμου. Η επιβάρυνση της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας ελευθέρων επαγγελματιών δημιουργεί σοβαρές αρνητικές συνέπειες μεγάλης κλίμακας σε όλο το φάσμα της εργασίας και της ασφάλισης.

Για όλα τα παραπάνω, ερωτάται η Υπουργός:

Ποια είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης; Επιδιώκει να συνταξιοδοτούνται όσοι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν και θέλουν να εργάζονται προκειμένου να συμπληρώσουν την πενιχρή σύνταξή τους;

Ο ερωτών βουλευτής

Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.