Φεβρουαρίου 17, 2019

NΙΚΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ::Αδύνατη η τοπική ανάπτυξη με κεντρική χρηματοδότηση μονόδρομος η παραγωγή κοινωφελών έργων του Δήμου με ίδιους πόρους

Ιουνίου 13, 2018 0

ΘΕΜΑ: Αδύνατη η τοπική ανάπτυξη με κεντρική χρηματοδότηση 

μονόδρομος η παραγωγή κοινωφελών  έργων του Δήμου  με ίδιους πόρους

 

  1. Ακόμη μια φορά στην Βουλή των Ελλήνων συζητιέται ένα νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα που θέτουν οι δανειστές και εταίροι μας στη Ευρωπαϊκή ένωση με περικοπές σε συντάξεις και στο αφορολόγητο. Οι περικοπές αγγίζουν και πάλι την αυτοδιοίκηση.  Να θυμίσουμε ότι οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό ΚΡΑΤΙΚΌ προϋπολογισμό π/υ στους Ο.Τ.Α., δηλαδή οι Κ.Α.Π., είχαν ψηφιστεί πέρυσι (Φ.Ε.Κ. ν.4472/2017) για το 2019 να είναι 3.358 εκατ. ευρώ. Τώρα, η Κυβέρνηση τους μειώνει σε 2.510 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 848 ολόκληρα εκατομμύρια !  Για το 2020, είχαν ψηφίσει 3.469 εκατ. ευρώ. Τώρα το αλλάζουν σε 2.745 εκατ. ευρώ. Δηλαδή μείον 724 εκατομμύρια ! Αντιστοίχως, για το 2021, είχαν ψηφιστεί 3.469 εκατ. ευρώ. Ομοίως, τώρα τα μειώνουν σε 2.745 εκατ. ευρώ, αφαιρώντας 724 εκατομμύρια ! πρακτικά αυτές οι περικοπές σημαίνουν μείωση κατά 25% κατ έτος σε έργα από κρατικούς πόρους τα επόμενα τρία χρόνια. επομένως η Βουλή και οι τοπικοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος  ψηφίζουν μείωση των εσόδων του Δήμου Κω από τα 7,3 του 2018 στα 5,5 εκ!!!
  1. Που πάνε αυτά τα χρήματα των περικοπών στους Δήμους;  Η Αιτιολογική Έκθεση του νομοσχεδίου  αναφέρει ότι οι περικοπές αυτές θα χρηματοδοτήσουν “…τον ΟΠΕΚΑ στην καταβολή των αναπηρικών προνοιακών επιδομάτων από το 2019…”. Δηλαδή τα χρήματα των Δήμων πάνε για τα προνοιακά επιδόματα, που θα χορηγεί το Κράτος!  Διαλέγετε και παίρνεται: έργα στους Δήμους ή κοινωνική πρόνοια; Μόνο που με αυτή την κοπτοραπτική λογιστική ούτε κοινωνικό κράτος έχουμε ούτε και δημοτικά έργα!!
  2. Τι να κάνουμε; πρέπει να κάνουμε πολιτική! Στο νησί μας παράγεται τεράστιος πλούτος στην τουριστική βιομηχανία. Τα έσοδα του Δήμου από τον τουρισμό είναι 1,3 εκ. (προϋπολογισμός 2017) όσο περίπου το κέρδος μιας τουριστικής περιόδου για ένα ξενοδοχείο 500 κλινών!  Πολύ φτωχά έσοδα για να μπορέσει ο Δήμος να αντιμετωπίσει τα προβλήματα συντήρησης και επέκτασης των υποδομών του. Είναι η ώρα της ανακοστολόγησης των δημοτικών υπηρεσιών για την βελτίωση της ικανότητας του δήμου να παράγει κοινωφελή έργα με ίδιους πόρους!

Οι κρατικές δεσμεύσεις των μνημονίων  έχουν περιορίσει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων περιορίζοντας το κάτω από το  50%. Με το δεδομένο της υποχρέωσης στον κρατικού πλεονάσματος 3,5% απόδοσης στους δανειστές αυτή η κατάσταση θα συνεχίζεται. Τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής σύγκλισης είναι ελάχιστα και πηγαίνουν κατά την πλειονότητα τους σε άυλες ενέργειες και σε προνοιακα προγράμματα κατά της φτώχειας και της ανεργίας που η κρίση μέσω των μνημονίων  έχουν δημιουργήσει.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι υπαρχει ανάγκη να υποστηρίξουμε ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΠΙΚΗΣ  ΑΥΤΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΗΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ για τον ΔΗΜΟ και το νησί! Αυτό είναι το ζητούμενο των επόμενων δημοτικών εκλογών και όχι οι ατομικές ή κομματικές φιλοδοξίες!

Νίκος Μυλωνάς

© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.