Αυγούστου 26, 2019
maria politou

maria politou

Το κείμενο στο οποίο κλήθηκαν να εξεταστούν οι υποψήφιοι στα Νέα Ελληνικά ήταν το εξής:

«Επίκληση των αξιών της δημοκρατίας», απόσπασμα από το βιβλίο του Norberto Bobbio, Το μέλλον της δημοκρατίας, μετάφραση Π. Ράμος. Θεσσαλονίκη: Παρατηρητής, 1993, σελ. 49-51.

«Χρειάζεται μια απάντηση στο βασικό ερώτημα που άκουσα να επαναλαμβάνεται

συχνά, κυρίως από τους νέους οι οποίοι τόσο εύκολα αυταπατώνται κι εξίσου εύκολα απογοητεύονται: Αφού η δημοκρατία είναι κατά κύριο λόγο ένα σύνολο διαδικαστικών κανόνων, πώς μπορούμε να έχουμε την απαίτηση να βασιζόμαστε στους «ενεργούς πολίτες»; Για να έχουμε ενεργούς πολίτες, δεν χρειάζονται άραγε και ιδανικά; Και βέβαια χρειάζονται τα ιδανικά. Πώς όμως να μην πάρουμε υπόψη μας τις μεγάλες ιδεολογικές συγκρούσεις που δημιούργησαν αυτούς τους κανόνες;

Θέλετε να δοκιμάσουμε να τις απαριθμήσουμε; Πρώτο μεταξύ όλων συναντάμε μέσα από αιώνες αμείλικτων θρησκευτικών πολέμων το ιδανικό της ανοχής. Αν σήμερα απειλείται η ειρήνη στον κόσμο, η απειλή προέρχεται για

άλλη μια φορά από τον φανατισμό, δηλαδή από την τυφλή πίστη στη δική μας αλήθεια και ότι αυτή μπορεί να επιβληθεί με τη βία. Δεν χρειάζονται παραδείγματα· τα έχουμε καθημερινά μπροστά στα μάτια μας.

Επειτα έρχεται το ιδανικό της μη βίας. Ποτέ μου δεν ξεχνώ τη διδαχή του Καρλ

Πόπερ, σύμφωνα με την οποία αυτό που ουσιαστικά διακρίνει μια δημοκρατική εξουσία από μια μη δημοκρατική είναι πως μονάχα στην πρώτη οι πολίτες μπορούν να ξεφορτωθούν τους κυβερνώντες χωρίς αιματοχυσίες. Οι τυπικοί κανόνες της δημοκρατίας, που τόσο συχνά γίνονται αντικείμενο χλευασμού, εισήγαγαν για πρώτη φορά στην ιστορία τρόπους συμβίωσης που είχαν στόχο την επίλυση των κοινωνικών συγκρούσεων χωρίς τη χρήση βίας. Μόνον εκεί όπου οι κανόνες αυτοί γίνονται σεβαστοί, ο αντίπαλος δεν θεωρείται πλέον εχθρός που πρέπει να εξοντωθεί αλλά αυτός που μας αντιπολιτεύεται και αύριο μπορεί να πάρει τη θέση μας. Τρίτο, το ιδανικό της σταδιακής ανανέωσης της κοινωνίας μέσα από την ελεύθερη αντιπαράθεση των ιδεών και την αλλαγή της νοοτροπίας και του τρόπου ζωής. Μόνο η δημοκρατία επιτρέπει τη διαμόρφωση και την εξάπλωση των ειρηνικών επαναστάσεων, όπως συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες με την αλλαγή στις σχέσεις των δύο φύλων, που ίσως να είναι η μεγαλύτερη επανάσταση της εποχής μας. Τέλος, το ιδανικό της αδελφότητας (η fraternité της Γαλλικής Eπανάστασης).

Η ιστορία του ανθρώπου είναι σε μεγάλο βαθμό ιστορία συγκρούσεων αδελφοκτόνων. Στο έργο του Φιλοσοφία της Ιστορίας ο Χέγκελ* χαρακτήρισε την Ιστορία ως «απέραντο σφαγείο». Μπορούμε να τον διαψεύσουμε; Σε καμία χώρα του κόσμου δεν υπάρχει περίπτωση να διαρκεί επί μακρόν η δημοκρατία δίχως να γίνει ήθος και συμπεριφορά. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό δίχως την αναγνώριση της αδελφότητας που ενώνει όλους τους ανθρώπους σε ένα κοινό πεπρωμένο; Η αναγνώριση αυτού του γεγονότος είναι τόσο περισσότερο αναγκαία σήμερα, που καθημερινά συνειδητοποιούμε αυτό το κοινό

πεπρωμένο και θα έπρεπε να ενεργήσουμε με συνέπεια όσο υπάρχει ακόμα αυτή η μικρή φλόγα της λογικής που φωτίζει την πορεία μας».

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/panellinies/panellinies-2019-dimokratia-kai-neoi-thema-ekthesis

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καματερός στην Βουλή: Υπάρχουν λύσεις για τα νησιά.

 Στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Ορεινών και Νησιωτικών περιοχών  όπου συζητήθηκε η ανάπτυξη του Καστελλόριζου σαν ένα παράδειγμα ανάπτυξης των μικρών νησιών τοποθετήθηκε ο βουλευτής Δωδεκανήσου Ηλίας Καματερός, αναπτύσσοντας επιγραμματικά τις προτάσεις του για την εφαρμογή νησιωτικής πολιτικής αναφέροντας ότι απαιτείται πολιτική βούληση για να λυθούν τα προβλήματα και ότι λύσεις υπάρχουν.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου που έγινε με εντολή του Πρωθυπουργού όταν πολλοί έλεγαν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί και μετά από δουλειά που έγινε υπό τον κ. Δραγασάκη, παρουσίασε την νησιωτική πολιτική ο Πρωθυπουργός το 2016 στη Νίσυρο.       -     Πρέπει να προχωρήσει η χωροταξική μελέτη του Ν. Αιγαίου που βρίσκεται στο συρτάρι από το 2014 και έχει ευθύνη και η κυβέρνηση μας σ΄αυτό. Παρά την γραφειοκρατία θα μπορούσε να είχε προχωρήσει, γιατί είναι απαραίτητο εργαλείο για την άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής.

-               Προχωρούμε στην κατηγοριοποίηση των νησιών που είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα νησιά που είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Άλλα είναι τα προβλήματα στα παράκτια νησιά, άλλα στα μικρά και απομακρυσμένα και άλλα στα μεγάλα.

Με βάση αυτό το εργαλείο μπορούν να λυθούν προβλήματα όπως π.χ.:

  •                      Στο θέμα της υγείας. Μπορούν να ενισχυθούν οι δομές υγείας στα μεγάλα νησιά (π.χ. Ρόδος, Κως, για τα Δωδεκάνησα) και να στηρίζουν τα μικρότερα νησιά με περιοδικές αποσπάσεις μερικών μηνών αγροτικών γιατρών αλλά και με τακτικές επισκέψεις εξειδικευμένων γιατρών π.χ. καρδιολόγων, παιδιάτρων, γυναικολόγων κ.α. που θα παρακολουθούν τον τοπικό πληθυσμό.
  •                       Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει στον τομέα της παιδείας. Τα σχολεία στα μεγάλα νησιά να "υιοθετήσουν" τα σχολεία των μικρών νησιών με ανάπτυξη προγραμμάτων, ανταλλαγής μαθητών και επισκέψεις ώστε να αντιμετωπιστεί η απομόνωση και έλλειψη κοινωνικότητας των λιγοστών μαθητών των μικρών νησιών.

Το ίδιο είπε ότι μπορεί να γίνει σε όλους τους τομείς, όπως π.χ. στην διοίκηση κ.α.

Για το ακτοπλοϊκό είπε ότι πρέπει να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας της μορφής του ΜΕΤΡΟ και των αστικών συγκοινωνιών ώστε να μπορεί να ρυθμίζει τα δρομολόγια και τις τιμές. Μπορεί προς τούτο να επιδοτηθεί από την Ε.Ε. όπως προβλέπεται για την κατασκευή πλοίων που θα δημοπρατεί για δρομολόγηση, θέτοντας όρους, και να ενισχύει τις τοπικές ακτοπλοϊκές μικρές εταιρίες.

Τέλος επισήμανε για πολλοστή φορά την ανάγκη διαχωρισμού των ορεινών από τις νησιωτικές περιοχές αφού και αυτές έχουν διαφορετικά προβλήματα, άρα χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση.

Γραφείο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δ. ΓΕΡΑΣΚΛΗΣ : “Ο κ. Νικηταράς συνεχίζει να κάνει φθηνή αντιπολίτευση. Η δημιουργία και λειτουργία των νέων εγκαταστάσεων Σένγκεν, έγινε σε χρόνο ρεκόρ και είναι έργο της δημοτικής αρχής Κυρίτση.”

Ο Αντιδήμαρχος κ. Δαυίδ Γερασκλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Ο κ. Νικηταράς συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση με άσφαιρα πυρά, προφανώς δεν έχει καταλάβει ότι εξελέγη δήμαρχος, κάτι που πιθανώς δεν περίμενε.

Η επίσκεψη του στις εγκαταστάσεις Σένγκεν, αυτό καταδεικνύει. Φθηνή αντιπολίτευση.

Να του υπενθυμίσουμε ότι η δημιουργία και η άμεση λειτουργία των εγκαταστάσεων της ζώνης Σένγκεν, στο χώρο πίσω από τη ΔΕΗ, έγινε σε χρόνο-ρεκόρ από τη δημοτική αρχή Κυρίτση, αμέσως μετά το σεισμό, με αποτέλεσμα να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα και κανένα κενό στα δρομολόγια των ημεροπλοίων και στο τουριστικό ρεύμα από την Τουρκία.

Κάτι που φυσικά, κάνει ότι δεν το γνωρίζει.

Να του υπενθυμίσουμε επίσης ότι όλο το Μάιο υπήρχαν προβλήματα στο διαβατηριακό έλεγχο, λόγω έλλειψης προσωπικού της Αστυνομικής Διεύθυνσης, κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται ο Δήμος αλλά τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Δεν το αναφέρει όμως ο κ. Νικηταράς που τις μονές μέρες της εβδομάδας είναι Σύριζα και τις ζυγές μέρες Νέα Δημοκρατία (όπως καλή ώρα χθες, στη συνάντηση του με τον Περιφερειάρχη).

Η προμήθεια του νέου οικίσκου προέκυψε από τις αυξημένες ανάγκες και έγινε με τις δέουσες διαδικασίες.

Ο κ. Νικηταράς αυτή την περίοδο οφείλει να λειτουργεί με υπευθυνότητα και όταν αναλάβει με πράξεις και έργα. Οφείλει επίσης να γνωρίζει ότι απέναντι του έχει τη Δύναμη Αλλαγής, μια συγκροτημένη παράταξη με ιστορία και κόσμο και θα λαμβάνει απαντήσεις.”

 

 

Γραφείο Τύπου Δήμου Κω

Σελίδα 1 από 1142
© 2017 Δημοτική Τηλεόραση Κω - All Rights Reserved.